Aloitussivu
 Ajankohtaista
 Yhteystiedot
 Seurat
 Tapahtumat
 Säännöt
 Kuvagalleria
 Jäseneksi
 Historiaa
 Linkit

 Palaute

 

 

 
Ajankohtaista
 

Runokilpailun voittajat

Pohjolan piirin järjestämän Karjalais-aiheisen Runokilpailun voittajat julkistettiin Oulun Karjalaseuran 70-vuotisjuhlassa 30.10.2010.

I sija Anja Asunmaa Paavolan Karjalaseura ry. Runot (2): ”Tuulastusta” ja ”Mummolassa”

II sija Mirja Mykkänen Oulun Karjalaseura ry. Runot (3): ”Muruja on elon onni, suurin osa suruja”, ”Pula-ajasta puhuivat. Köyhiä oltiin, oltiinko?” ja ”Äidin selkä kiireestä kipeä”

III sija Kirsi-Maria Hiltunen Paavolan Karjalaseura ry. Runot (2): ”Mie, sie” ja ”Juuret”

III sija Siiri Rautio Oulun Karjalaseura ry. Runot(3) ”Karjalani satumaani”, ”Ilosta itkin, ilosta itkin” ja ”Mielehine armahus musto”

Palkitut oikealta: Anja Asunmaa, Mirja Mykkänen, Kirsi-Maria Hiltunen ja Siiri Rautio

Kilpailussa oli mukana yhteensä 32 runoa 17 osallistujalta. Kilpailun arvioitsijoina toimivat: kirjoittajakouluttaja, kirjallisuuskriitikko Marja-Riitta Vainikkala, yliopistonlehtori Reija Satokangas ja äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Marjatta Keränen.

Kilpailun taso oli hyvä. Mukana oli sekä perinteisiä että nykyrunoja. Palkittujen runoilijoiden runoista löytyy lämpöä ja valoisuutta - huumoriakin. Valoisuuden voi puolestaan liittää karjalaisuuteen. Runoissa kaipuu on pehmeää eikä katkeraa. Muistot ovat hyvät ja tunne aitoa.

Onnea voittajille! Lämmin kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille!

 
Syystapahtuma Rokualla

Piirin syystapahtuma Rokualla keräsi kokoon yli 70 seurojen jäsentä kymmenestä seurasta. Syksyisen leppeässä säässä käytiin läpi joukolla leikkimielisiä kilpailuja pienen lammen rannalla Rokuan mainiossa maastossa. Joukkueita oli kaikkiaan 9. Kilpailtiin mölkyssä, tikanheitossa, tarkkuuskävelyssä, tietokilpailussa ja määrän arviointitehtävissä. Kilpailun päätuomarina toimi ansiokkaasti Eero Knuuti Kemistä. Kilpailujen jälkeen suurin osa väestä lähti tutustumaan Rokuan maastoon lenkkeillen tai sienestäen. Sienisaalis oli joillakin todella runsas.

Kilpailutulokset:

1. Pupujussit = Kemin naisjoukkue
2. Kemi 2 = Tervolalaiset
3. Kemi 3 = Kemin miesjoukkue
4. Oulu
5. Paltamo
6. Vihanti
7. Muhos
8. Ylivieska
9. Tarjantiimi (Rovaniemi)

 Tulosten tultua julki jostain kuului, että kemiläisillä oli kotikenttäetu, kun olivat tulleet jo päivää aikaisemmin Rokualle ja ehtineet tutustua maastoon! Se oli tietysti hauskaa jälkipeliä, joka kuului asiaan. Hallitus päätti esittää syyskokoukselle, että ensi syksynä syystapahtuma pidetään Lapissa. Näin eteläisetkin seurat pääsevät tulemaan jo edellisenä päivänä ja myös tutustumaan paikkaan etukäteen.

Iltapäivällä Rokuan Kuntokeskuksen hotellin auditoriossa piirin puheenjohtaja Ahti Pyörnilä kertoi Karjalaisten laulujuhlien kahden seminaarin luennoista ja laulettiin yhteislauluja. Siellä myös jaettiin kilpailu- ja arpajaispalkinnot sekä katsottiin pari videopätkää; Rokuan luonnosta ja ympäristöstä sekä piirissä järjestetyistä piirakka-, kyykkä- ja onkikilpailuista.

Mukava ja reipashenkinen päivä oli jo illassa, kun kotimatka eri suuntiin alkoi.

[Lisää kuvia]

 

Karjalan Liiton 70-juhlavuoden kunniaksi

Karjalaseurojen Pohjolan piiri ry. järjestää

Karjala-aiheisen Runokilpailun

Runokilpailu alkaa 15.8. ja päättyy 30.9.2010 = viimeinen postituspäivä

Kukin osallistuja voi lähettää kilpailuun enintään kolme (3) kirjoittamaansa Karjala-aiheista runoa. Runojen pitää olla ennen julkaisemattomia. Ulkopuoliset arvioijat arvioivat kilpailuun lähetetyt runot.

Kilpailun palkinnot: I palkinto 100 €, II palkinto 75 €, III palkinto 50 €.

Kilpailun voittajat palkitaan Oulun Karjalaseuran 70-vuotisjuhlassa 30.10.2010 Pohjankartanossa Oulussa.

Kilpailurunot varustetaan nimimerkillä. Lähetettävä runo/runot tulee lähettää kirjekuoressa, jonka sisällä on lähettäjän nimimerkillä varustettu suljettu kirjekuori. Kuoren sisällä on lähettäjän yhteystiedot: nimi, osoite, puhelin, mahd. sähköposti.

Kilpailutyöt lähetetään osoitteella:

Karjalaseurojen Pohjolan piiri ry.
Sihteeri Martta Rautio
Ahmalantie 3 B 8
90150 Oulu

 
Syystapahtuma lauantaina 18.9. Rokuan Kuntokeskuksessa

Toivotamme kaikki piirin seurojen jäsenet syystapahtumaan Rokualle. Ohjelma on vapaamuotoista ja mukavaa yhdessäoloa. Rokuan loistavassa maastossa voi harrastaa patikointia/sauvakävelyä tai käydä kylpylässä/hoidoissa. Alla järjestettyä leikkimielistä kilpailuohjelmaa, jossa ei kisailla ryppyotsaisesti. Kaikki voivat osallistua.

Aamupäivän ohjelmaa 10.15 alkaen
Seurojen välinen leikkimielinen 5-ottelu: mölkkyä, tikanheittoa, tarkkuuskävelyä, pituuden, painon tai määrän arviointia, tietokilpailu karjalaisuudesta ym. Päätuomarina toimii Eero Knuuti Kemistä.

Iltapäivän ohjelmaa klo 15 alkaen
Kuntokeskuksen auditoriossa Rokuan info ja juhlavuoden asiaa, aamupäivän kilpailujen palkintojen jako, videofilmejä eri tapahtumista, yhteislaulua ym.

Ruokailut: aamupala klo 9.30, lounas klo 13 ja lähtökahvit klo 17.00

Varaukset

  • suoraan Rokualle menevät henkilöt, jotka osallistuvat em. ruokailuihin tai ->
  • Rokuan Kuntokeskuksessa yöpyvät henkilöt, jotka osallistuvat lauantain ruokailuihin ->

varaukset suoraan Rokuan Kuntokeskuksen myyntipalvelusta puh. 020 7819 200. Hoitolavaraukset p. 020 7819 276 tai myyntipalvelun numerosta. Maksu suoraan hotelliin.

Ilmoittakaa samalla, että kysymyksessä on Karjalaseurojen Pohjolan piirin syystapahtuma 18.9.

Aikataulu ja varaukset Oulusta tulevaan bussiin (Suorsan Liikenne):

Lähtö: klo 8.00 linja-autoasemalta Oulusta.

Reitti: Haukipudas-Toppila-Tuira–Suomen Pankin pysäkki–Oulun linja-autoasema –Muhos-Utajärvi-Rokua. Paluu samaa reittiä.

Hinta: Oulusta edestakaisin 43 €, sisältää aamupalan, lounaan ja iltapäiväkahvin. Matkan hinta peritään autossa.

Ilmoittautuminen

Ilm. 4.9. mennessä Seija Veikkolaiselle puh. 041-504 3943 tai seija.veikkolainen@dnainternet.net. Ilmoitathan samalla ruokarajoitukset.

Kemistä 17.9. lähtevään bussiin ilmoittautuminen 20.8. mennessä: Eero Knuuti puh. gsm 040-7487 313, tai eero.knuuti@suomi24.fi.

Lämpimästi tervetuloa!

 

Piirin kyykkäkisa Vihannin Alpuassa

Pohjolan piirin kesän 2010 kyykkämestaruuskilpailut pidettiin lauantaina 7.8.2010 Alpuan Nuorisoseuran kentällä Vihannissa. Yleisöä ja kilpailijoita paikan päällä oli lähes neljäkymmentä. Yleisen sarjan lisäksi pelattiin veteraanisarja. Edustettuina olivat Oulun, Paavolan ja Vihannin karjalaseurat. –Parhaat kiitokset Vihannin Karjalaseuran puuhaihmisille kisajärjestelyistä!

Yleinen sarja:

Tulokset:
1. Paavola (Antti Honkamäki, Eero Honkamäki, Mauri Honkamäki, Yrjö Sihvonen)
2. Vihanti (Jarkko Rautionaho, Esko Sämpi, Petri Vanhatalo, Väinö Äijälä)
3. Oulu (Jorma Inkamo, Hannu Kuparinen, Teuvo Saikkonen, Esko Salmela)

I peli Paavola-Oulu, pelin voitti Paavola pisteillä 93
II peli Oulu-Vihanti, pelin voitti Vihanti pisteillä 66
III eli mestaruusottelu Paavola-Vihanti, mestaruuden voitti Paavola pisteillä 52

Yli 70 v. sarja

1. Oulu (Eero Huotari, Paavo Karjalainen) voittopisteet 5
2. Paavola (Yrjö Sihvonen, Olavi Tajakka)

Pelituomarina toimi Erkki Äijälä ja tulokset kirjasi ylös Ritva Myllylä. Palkinnot jakoi Vihannin Karjalaseuran puheenjohtaja Eila Äijälä yhdessä kyykkävastaavan Esko Salmelan kanssa.

 
Paavolan joukkue vas. Yrjä Sihvonen, Mauri,Eero ja Antti Honkamäki, järj. Esko Salmela ja Eila Äijälä Antti Honkamäen tyylinäyte

[Lisää kuvia]  

 

Karjalaiset Laulujuhlat 18.-20.6.2010

Oulun Karjalaseura järjesti bussimatkan Karjalan Liiton Karjalaisille Laulujuhlille Helsinkiin 18-20.6.2010. Bussimatka meni mukavasti hyvässä seurassa maisemia ihaillen varsinkin paluumatkan loistavaa auringonlaskua seuraten. Ohessa kuvia matkalaisista ja Karjalaisista laulujuhlista.

Menomatkan yhteiskuva

[Lisää kuvia]  

 
Karjalan Liitto 70 v – naisten sarjan piirakkamestari Kirsti Sämpi Vihannista

Karjalan Liiton 70-vuotisjuhlavuoden piirakkamestaruuskilpailut pidettiin 19.6.2010 Karjalatalolla Helsingissä. Pohjolan piirin vuoden 2010 piirakkamestaruuskilpailun naisten sarjan voittajana Kirsti Sämpi Vihannin Karjalaseurasta osallistui myös valtakunnalliseen piirakkamestaruuskilpailuun Helsingissä. Naisten sarjassa kilpaili kaikkiaan viisi piirakantekijää eri puolilta Suomea. Kirsti Sämpi sijoittui kisassa naisten sarjan ykköseksi. Onnea juhlavuoden piirakkamestarille!


 

 
Pohjolan piirin kyykkämestaruuskilpailut

Aika: Lauantaina 7.8.2010 klo 10.00 alkaen
Paikka: Vihannin Alpuan Nuorisoseuran kentällä

Ennakkoilmoittautuminen suotavaa 2.8.2010 mennessä:

Eila Äijälä puh. 040-5095 742
Lauri Utunen puh. 040-846 2025

Tervetuloa!
 

 
70 vuotta karjalaista toimintaa Kemin seudulla

Keminseudun Karjalaseura ry:n 70-vuotisjuhlaa vietettiin lauantaina 22.5.2010 Keminmaan Kirkonmäen koululla. Juhla oli lämminhenkinen ja toteutettu pääosin seuran jäsenten omin voimin. Yleisöä oli arviolta n. 120 - 130 henkeä.

Seuratoiminta Kemin seuduilla alkoi Lumivaaran hoitokunnasta. Alueelle oli muuttanut siirtolaisia pääosin Lumivaarasta. Heidän piti alun perin mennä Lammin ja Kosken pitäjiin, mutta määränpää vaihtui jostain syystä Peräpohjolaksi. Heti 14.5.1940 kokouksessa päätettiin liittyä Karjalan Liittoon. Seura onkin toiminut Kemin Karjalaseuran, Kemijokisuun Karjalaiset, Kemin Karjalaiset ja viimeksi Keminseudun Karjalaseura -nimisenä. Toiminta hiipui välillä, kuten monissa seuroissa, ja alkoi uudelleen uusin voimin.

Juhlan yhteydessä oli esillä seuran historiikki, tuohitöitä, ikoneita, valokuvia, pitäjäkarttoja ja upeita Helga Maihkilan käsitöitä. Erityisen kaunis oli iso pöytäliina ”Karjalan ruusu”, jota Helga Maihkila kertoi tehneensä n. viisi vuotta.

Seuran puheenjohtajan Eero Knuuti muisteli tervehdyspuheessaan lapsuuttaan ja äitiään ja kertoili seuran historiaa sen perustamisesta lähtien. Seuralla on ollut vireää toimintaa; on järjestetty piirakkatalkoita ja -kursseja, pidetty myyjäisiä ja näyttelyitä, tehty matkoja niin kotimaahan kuin ulkomaillekin ja järjestetty luentotilaisuuksia. Urheilu on ollut merkittävää seuran historiassa. On järjestetty pilkkikilpailuja ja maastojuoksukilpailuja, pelattu kyykkää. Eero Knuuti kertoi historiaa tutkiessaan löytäneensä pöytäkirjoista merkinnän 60-70-luvulla hallituksen jäsenenä toimineen Boris Kotkansalon kyykän Euroopan mestaruudesta. Pöydällä komeili Evakkorallin 2009 valtakunnallinen kiertopalkinto, mikä osoittaa jäsenten aktiivisuuden myös liikkumisessa. - Karjalan Liiton juhlavuoden kunniaksi seura on järjestänyt talvisodan alkamisen ja päättymisen muistopäivän tapahtumat, mitkä ovat olleet merkittävät yhteistyötapahtumat muiden järjestöjen kanssa.

Juhlan musiikillisesta puolesta vastasivat Kemin työväenopiston 10-henkinen mandoliiniorkesteri ja tanhuryhmä, joissa oli seuran jäseniä esiintymässä. Ohjelmat esitettiin iloisesti ja rennosti. Lauluryhmä esitti Tenho Ruottun sanoittaman Karjala–aiheisen laulun ”Retki koti-järven rannalla” Inarinjärven sävelellä. Liisa Anttila esitti kirjoittamansa koskettavan runon Mie ja minun Karjala.

Juhlapuheen piti Karjalan Liiton varapuheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström. Hän toi Karjalan Liiton tervehdyksen juhlivalle seuralle. Samana päivänä vietettiin Asutustoiminnan muistomerkin paljastustilaisuutta Lapinlahden Alapitkällä.

Keminseudun Karjalaseuran historiikki ja toimintakertomus osoittaa, että seuralla menee hyvin ja toiminta on kulttuuripitoista eikä missään nimessä ryppyotsaista. Toimintakertomuksen sisältö puolestaan kertoo monipuolisuudesta ja vilkkaudesta, toteaa Marjo Matikainen-Kallström. Hän viittasi Valtioneuvoston selontekoon eduskunnalle kulttuurin tulevaisuudesta. Siinä todetaan, että tulevaisuuden menestykseen kuljetaan kahta tietä: säilyttämällä vanhaa ja arvokasta sekä kehittämällä uusia kiinnostavia kokeiluja ja sovelluksia. Näin liitossa ja seuroissakin tehdään.

Marjo Matikainen-Kallström kertoi Karjalan Liiton juhlavuoden ohjelmasta ja liiton strategiatyön onnistumisesta, jonka mukaan viime vuonna saatiin yli 3000 uutta jäsentä. Toiminta on ollut vilkasta ja talouttakin on tervehdytetty.

Tervehdyksiä ja onnitteluja tilaisuuteen toivat: Keminmaan kunnan-johtaja Tommi Lepojärvi, Kemin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Teija Jestilä ja piirin puheenjohtaja Ahti Pyörnilä todeten seuran toiminnan olevan esimerkillistä ja toimintaa, jossa rakkain kirjain iso K on vahvasti esillä ja siellä myös pysyköön. Kemin seurassa asia on sisäistetty esimerkillisesti. Siitä kertovat monet juhlatilaisuudet ja monien vuosien lumiveistosten aiheet.

Tilaisuuden lopuksi luovutettiin Karjalan Liiton muistomitalit kuudelle seuran jäsenelle. Merkit luovutti Marjo Matikainen-Kallström. Helga Maihkila luovutti vielä hänelle kauniin kirjotun liinan lahjaksi.

[Lisää kuvia]

 
Piirakkamestaruuskilpailut Paavolassa

Pohjolan piirin piirakkamestaruuskilpailut pidettiin lauantaina 17.4.2010 Ruukin seurakuntatalolla Paavolan Karjalaseuran järjestämänä. Kilpailuun osallistui yhdeksän piirakantekijää kolmesta seurasta. Paavolan seuran puheenjohtaja Anja Asunmaa toivotti kilpailijat ja yleisön tervetulleeksi tapahtumaan. Hän toivoi, että kilpailu otettaisiin huumorilla ja pidettäisiin hauskaa. Päätuomarina toimi Sirpa Karjalainen, muut tuomarit olivat Liisa Hiltunen ja Liisa Tajakka Paavolan Karjalaseurasta.

Varttuneemmat kilpailijat pyörittivät piirakoita tottuneesti ja nuoret, näppäräsormiset tytöt rypyttivät kauniita peruna- ja riisipiirakoita. Piirakoita ei tehty ryppyotsaisesti, vaan päivän tunnelma oli mukava. Tilaisuuden lopuksi maisteltiin Paavolan emäntien valmistamaa maukasta hirvenlihakeittoa.

Kilpailun tulokset:

Vunukat 10-15 v.
1. Sohvi Heinonen Oulun Karjalaseura 14 p.
Nuoret 16-25 v.
1. Kristi Smart Vihannin Karjalaseura 15 p.
2. Minna Pekkinen Vihannin Karjalaseura 13 p.
Naiset
1. Kirsti Sämpi Vihannin Karjalaseura 15 p.
2. Liisa Heinonen Oulun Karjalaseura 15 p.
3. Merja Pekkinen Oulun Karjalaseura 13 p.
4. Aija Haukka Vihannin Karjalaseura 11 p.
5. Ritva Kangastalo Paavolan Karjalaseura 9 p.
6. Anja Asunmaa Paavolan Karjalaseura 8 p.
 
Yhteiskuva
[Lisää kuvia]
 
Kevätkokous Vihannissa

Lauantaina 27.3.2010 pidettiin piirin kevätkokous Vihannin Ukonkantissa. Paikalla on parikymmentä edustajaa seitsemästä seurasta. Kokouksen puheenjohtajana toimi Kirsti Sämpi Vihannista ja sihteerinä piirin sihteeri Martta Rautio.

Alkupuheenvuorossaan piirin puheenjohtaja Ahti Pyörnilä mainitsi esimerkkejä seurojen hyvistä toimintamuodoista ja tapahtumista, jollaisia hänen mielestään ovat mm: Karjalainen pitopöytä, tarinaillat, piirakkatapahtumat, Kemin lumiveistokset ja hyvä yhteistyö muiden järjestöjen kanssa, Karjala ennen ja nyt -luentotilaisuudet, käsityönäyttelyt, kulttuurimatkat jne. Tärkeää on, että jäsenmäärältään pienissä seuroissa hoidetaan ainakin normaalit järjestölliset rutiinit ja osallistutaan piirin tapahtumiin, se pitää yhdistyksen hengissä, totesi Ahti Pyörnilä.

Kirjastossa on ollut koko maaliskuun ajan Vihannin Karjalaseuran järjestämä vitriininäyttely karjalanpiirakkaperinteestä. Se kuvasi piirakoiden valmistustapoja ja piirakoiden levinneisyyttä Suomessa. Esillä oli myös erilaisia ruokakirjoja ja karjalaisia sanomalehtiä.
 
 

Talvisodan päättymisen muistopäivää vietettiin Keminmaassa

Lauantaina 13.3.2010 vietettiin Talvisodan päättymisen 70. muistopäivää ulkoilmatapahtumana Keminmaassa.  Suomen ja Neuvostoliiton välinen talvisota päättyi 70 vuotta sitten ja sotatoimet lopetettiin 13. maaliskuuta 1940 klo 11. Talvisodassa kaatui ja katosi lähes 23 000 ja haavoittui noin 43 500 suomalaista sotilasta.

Samalla kellonlyömällä  kuin talvisota 70 vuotta sitten päättyi, alkoi talvisodan muistotilaisuus Keminmaassa. Sinivalkoinen Suomen lippu, taustalla Lumivaaran lumikirkko, sininen taivas, valkoinen hanki ja kevättalven kirkas aurinko loivat ihanteellisen taustan juhlan ohjelmalle. Alueelle kiemurteleva tie oli täynnä parkkeerattuja autoja ja väkeä paikalla oli arviolta n. 200 henkeä.

Tilaisuutta olivat rakentamassa Keminseudun Karjalaseura, Keminseudun Sotainvalidit, Meri-Lapin Sotaorvot ja Kaatuneitten Omaiset, Keminmaan kunta, Keminmaan seurakunta, Keminmaan Maanpuolustusnaiset, Keminmaan Reservinupseerit ja Keminmaan Reserviläiset. Tilaisuus oli hieno osoitus eri yhteisöjen yhteistyön voimasta alueella.

Juhlaväen kutsui koolle Lumivaaran kirkon kellojen soitolla Lumivaaran viimeisen suntion tytär Helvi Tirri o.s. Karhu. Paavo Naukkarinen toivotti juhlaväen tervetulleeksi.  Karjalaisten laulun jälkeen kuultiin alkuperäisenä äänitteenä lyhennelmä ulkoministeri Väinö Tannerin puheesta sodan päättymisestä ja rauhan ehdoista.

Keminmaan kunnan tervehdyksen juhlaan toi sosiaalilautakunnan puheenjohtaja Sakari Lepojärvi. Keminmaahan muutti ensimmäisessä evakkovaiheessa väkeä n.2000 karjalan evakkoa, eli vuonna 1941 joka kolmas asukas oli karjalainen. Toisessa vaiheessa muutti alueelle huomattavasti vähemmän karjalaisia, mutta vastaavasti Sallan ja Petsamon siirtolaisia tuli alueelle. – Näinä vaikeina aikoina on Keminmaan ihmisten auttamishalu ja myötäeläminen aina ollut päällimmäisenä, totesi Sakari Lepojärvi.  

Peräpohjolan miehet Suomussalmella ja Kuhmossa

Keminmaan Reservinupseerit ry:n edustaja Veli-Antti Kivilinna kertoi Peräpohjolan miesten valmistautumisesta talvisotaan isänsä muistiinpanojen pohjalta.  Isälle tuli kutsu ylimääräisiin kertausharjoituksiin 13.10.1939, jonka jälkeen sota pian alkoi.  Suomussalmella käytiin rajuja, 5 päivää kestäviä taisteluita.  Niitä johti Eversti Siilasvuo, joka suurten taistelujen ansiosta ylennettiin kenraaliksi.

- Isä kirjoitti itselleen kotiuttamispäätöksen 12.5.1940, toteaa Veli-Antti Kivilinna. 

Evl. Ragnar Nordström ja ruotsalaiset vapaaehtoiset 

Keminmaan Reservinupseerit ry:n edustaja Esko Ylipiessa kertoi laivanvarustaja, tehtailija, evl. Ragnar Nordströmin merkittävästä henkilökohtaisesta avustustoiminnasta ja ruotsalaisten vapaaehtoisten toiminnasta sodan aikana. Loviisassa asunut Nordström sai kuulla Pohjois-Suomen sotilaiden huonosta asevarustuksesta, hankki lupapaperin ja otti yhteyttä Ruotsin sotilasviranomaisiin.  Hän osti sieltä saksalaisten upottaman laivan vakuutusrahoilla aseita Pohjois-Suomen puolustukseen. - Vapaaehtoisten ruotsalaisten rintamavastuun ottaminen oli isomerkityksellinen asia suomalaisille. 

Talvisodan taistelut Sallan ja Petsamon rintamilla 

Keminmaan Reservinupseerit ry:n edustaja Pekka Kraatari kertoi, että Pohjois-Suomessa käytävää sotatointa varten muodostettiin Pohjois-Suomen ryhmä, josta Mannerheim irrotti 13.12.39 Lapin ryhmän itsenäiseksi ryhmäksi. Esikunta sijoitettiin Rovaniemelle. Ryhmän komentajaksi nimitettiin Lapin Rajavartioston komentaja kenraalimajuri Wallenius.

Lapin ryhmään kuului osasto Pennanen Petsamosta ja osasto Roininen Sallan suunnalta, ryhmään oli liitetty myös erillisiä pataljoonia, jalkaväkirykmenttejä ym. Lapin ryhmän tehtävä oli linjan Oulu – Pudasjärvi – Taivalkoski – Kohtajärvi pohjoispuolen alueen puolustaminen ja Sallan suunnan hyökkäyksen torjuminen.

Evakkojen sijoittuminen

Keminseudun Karjalaseuran puheenjohtaja Eero Knuuti käsitteli puheessaan evakkojen asuttamista Suomessa v.1940 ja Lumivaaran evakkojen sijoittumista Perä-Pohjolaan.

Maaliskuun 11. päivänä 1940 annettiin Lumivaaran asukkaille määräys, että vanhukset, lapset ja sairaat oli siirrettävä pois paikkakunnalta. Maaliskuun 13. päivänä saatiin lopullisen rauhan sanoma, joka määräsi Lumivaarankin luovutettavaksi ja tyhjentämisajaksi annettiin vain 10 päivää. 

Evakuoinnin suunnittelemattomuus näky siinäkin, kun matkan päämääräksi ilmoitetut Lammi ja Koski matkan varrella yhtäkkiä vaihtuivat Perä-Pohjolaksi ilman mitään tarkempaa mainintaa pitäjästä.  Juna kuljetti pitkälle pohjoiseen ja autot vieläkin pitemmälle. Lopulta Lumivaaran asukkaita oli Rovaniemen pohjoispuolella.  Pääosa sijoittui kuitenkin Simon ja Kemin seuduille.  Lumivaaralaisten viralliset sijoituspaikat olivat Kala- ja Lestijokilaaksossa. Monet luottivat lujasti siihen, että päästään takaisin Karjalaan. Toive toteutuikin syksyllä 1941. 

Sotaorvot 

Meri-Lapin Sotaorpojen ja Kaatuneitten Omaisten yhdistyksen pj. Pentti Hast kertoi, että Länsi-Pohjan alueella sodassa kaatuneita oli 360. Vasta nyt 70 vuotta talvisodan päättymisen jälkeen on aloitettu sotaorpoja koskeva rekisteröinti koskien elossa olevia sotaorpoja. -Toivon sotaorpojen huomioivan kyseisen rekisteröinnin, toteaa Pentti Hast. 

Ikuinen evakko, Lumivaaran lumiukko Paavo Naukkarinen 

Talvisodan päättymisen muistopäiväksi juhlapaikalle kohonnut Lumivaaran lumikirkko on upea taideteos, joka symboloi tekijänsä Paavo Naukkarisen ja muiden lumivaaralasten menetettyä kotiseutua ja – kirkkoa.  Sekä Lumivaaran luterilainen kirkko Karjalassa että lumikirkon rakentaja Paavo Naukkarinen ovat samanikäisiä. Kirkko vihittiin käyttöön heinäkuussa 1935.

Lumivaaran kirkko oli Anja ja Paavo Naukkarisen viides lumiveistos. Ensimmäinen oli Viipurin linna, toinen Käkisalmen linna, kolmas Jaakkiman kirkon rauniot ja neljäs Sortavalan laululava ja runonlaulaja Petri Shemeikan patsas. Hienoja muistomerkkejä ja taideteoksia, joita on Talvisodan päättymisen muistopäivänä viime vuosina voitu ihailla Keminmaan Luikossa. 

Lumiveistosten suunnittelu ja toteutus on Paavo ja Anja Naukkarisen rakas harrastus.  Idean lumiveistoksiin Paavo Naukkarinen sai aikanaan Montreaux´n Kultaisen ruusun voittaneesta Lumilinna-pienoiselokuvasta, mikä ohjelma sinänsä oli hänelle pettymys.

– Lunta oli tänä vuonna paljon, mutta se oli aluksi kevyttä ja haurasta, sitä oli vaikea saada kestäväksi, toteaa Paavo Naukkarinen. Lumikirkon teko aloitettiin helmikuun 3. päivänä ja vielä viimeisiä silauksia tehtiin juhlaa edeltävänä iltana. Rakentamiseen käytettiin pelkästään luonnon lunta eikä vettä ollenkaan. Anja-vaimo teki lumiharkkoja 30x40x25 cm:n kokoiseen muottiin. Kirkkoon meni yhteensä 650 harkkoa.  Se jo osoittaa, miten mittavasta työstä on lumikirkon rakentamisessa kysymys.  Talkooapua myös saatiin Keminseudun Karjalaseuran väeltä ja muilta yhteistyötahoilta.

Kuvaelma 

Juhlapaikan perällä karjalaisessa evakkotuvassa esitettiin kuvaelma ”Evakkoon lähtö”.  Evakkopariskuntaa esittivät Irma Rautio ja Tuomo Kajosmäki.  Tuvan kotoinen tunnelma käsitöitä tehden ja kahvia keitellen keskeytyi lumipukuisten sotilaiden tuodessa viestin solmitusta rauhasta ja käskyn lähteä evakkoon. – Mie en ainakaan lähe - kuka se kottoontaan lähtee - en lähe -en, sanoo vaimo.  – Mihis myö männää, kysyy mies.  

Pienimuotoinen sykähdyttävä kuvaelma kuvasi osuvasti evakkoperheen tuntoja kodistaan lähtökäskyn saaneille evakoille.  Evakon laulu sopi kuvaelman loppuun täydellisesti. 

Tilaisuuden lopuksi Keminseudun Karjalaseuran puheenjohtaja Eero Knuuti kiitti lumikirkon rakentajia, Anja ja Paavo Naukkarista suuriarvoisesta työstä.  Samoin hän kiitti kaikkia yhteistyötahoja tilaisuuden järjestelyyn osallistumisesta ja eritoten Keminmaan kuntaa sponsorointiavusta ruokailun ym. suhteen. 

Kuten ajankuvaan kuuluu, tilaisuuden väki ruokittiin kauravellillä ja vanikalla.

Ruokailusta vastasi Keminmaan Maanpuolustusnaiset. Ruoka maistui hyvältä  ulkoilmatapahtuman päätteeksi.  Keminmaan Reserviläisten puolijoukkueteltassa tarjottiin maistuvat kahvit ja munkit Keminseudun Karjalaseuran naisten tarjoamana.  Ruokailun, kahvit ja koristelun kustansi Keminmaan kunta.  Tällaisessa yhteistyötapahtumassa haluttiin myös antaa nuorille oppilaille esiintymiskokemusta. Sekä tilaisuuden juontaja Oona Juopperi että lauluosuudet hoitanut ryhmä olivat Keminmaan lukion oppilaita.  

– Tämä tilaisuus on karjalaista toimintaa parhaimmillaan, pidetään Karjala mielessämme, totesi Karjalaseurojen Pohjolan piirin puheenjohtaja Ahti Pyörnilä lopuksi ja kiitti Keminseudun Karjalaseuraa ja muita järjestäjiä hienosta tilaisuudesta.

 

Pohjolan piirin uusi puheenjohtaja,
FT, dosentti Ahti Pyörnilä

Karjalaseurojen Pohjolan piiri on saanut uuden puheenjohtajan 1.1.2010 lukien. Piirin syyskokous valitsi Raahessa 7.11.2009 piirin uudeksi puheenjohtajaksi FT, dosentti Ahti Pyörnilän. Pyörnilä on tehnyt elämäntyönsä Oulun yliopiston palveluksessa, luonnontieteellisen tiedekunnan biologian laitoksen tutkimus- ja opetustehtävissä. Hän jäi eläkkeelle eläinfysiologian lehtorin virasta maaliskuussa 2007. Toiminta kansalaisjärjestöissä on Pyörnilän mukaan hyvä vastapaino arjen puurtamiselle. Ahti Pyörnilä on toiminut Suomen Luonnonsuojeluliitossa hallituksen jäsenenä ja piiri- ja seuratason erilaisissa luottamustehtävissä 1980- ja 90-luvulla. Hän on kuulunut Suomi-Unkari seuran hallitukseen ja toiminut kauan seuran Oulun osaston puheenjohtajana. Eläkkeelle siirtymisensä jälkeen hän on ollut mukana Oulun Karjalaseuran toiminnassa, myös sen hallituksen jäsenenä.

Ahti Pyörnilän juuret löytyvät äidin puolelta Suistamolta ja isän puolelta Pohjois-Karjalasta. Äidin välittämä ortodoksisuus on hänelle rakas ja läheinen asia. Oulun ortodoksisen hiippakunnan säätiössä (hallituksen jäsen ja puheenjohtaja) hän on toiminut säätiön perustamisesta (1988) lähtien. Hänellä on ollut luottamustehtäviä myös ortodoksisen hiippakuntakuoron ja katedraalikuoron parissa. Oulun ortodoksisen seurakunnan valtuustoon hänet valittiin v. 2008. Ahti Pyörnilä on suistamolaisen runonlaulajan Martta Kähmin tyttären poika, joten kuorolaulu on hänelle luontainen valinta yhtenä harrastuksena. Lähiajan tavoitteekseen Pyörnilä näkee tutustumisen uuden tehtävän edellyttämiin toimintatapoihin, piirin seuroihin ja sen jäsenistöön. Uusi puheenjohtaja toivottaa kaikille

HYVÄÄ JA MENESTYKSELLISTÄ TOIMINTAA KARJALAISUUDEN PARISSA LIITON JUHLAVUONNA 2010!

 

Raahen syyskokouksen kuulumisia – puheenjohtaja vaihtuu

Piirin syyskokous pidettiin tällä kertaa piirin länsi-etelä laidalla Raahessa, Hotelli-Ravintola Raahen-Hovissa marraskuun 7. päivänä. Kokoukseen oli saapunut seuroista ilahduttavan paljon väkeä, yli kolmekymmentä. Mukana oli myös Karjalan Liiton toiminnanjohtaja Satu Hallenberg. Raahen kokous oli hänelle 11. piirikierros.

Kokouksen puheenjohtajana toimi Raahen apulaiskaupunginjohtaja Ilmo Arvela, joka aluksi kertoi Raahen kaupungin kuulumisia kokousväelle. Raahe tunnetaan menneisyydestään sotakaupunkina, siellä on myös Pohjoismaiden suurin terästehdas. Raahe on myös urheilu- ja koulukaupunki. Raahen satama on Pohjois-Suomen suurin, satamassa käy vuosittain yli 700 laivaa. Palvelut ovat kehittyneet huimasti ja väestön ikärakenne on hyvä. Syntyvyys on suurempi kuin kuolleisuus.


Syyskokous

Piirin puheenjohtaja toivotti kokousväen tervetulleeksi todeten, että kuluvan vuoden toiminta on sujunut suunnitelmien mukaan. Kokouksen puhetta johti apulaiskaupunginjohtaja Ilmo Arvela ja sihteerinä toimi Martta Rautio.

Vuoden 2010 toimintasuunnitelma ja talousarvio hyväksyttiin. Kevätkokous ja kyykkäkilpailut pidetään Vihannissa, piirakkakilpailut Paavolassa ja syyskokous Muhoksella. Seuroilta oli pyydetty ehdotuksia syystapahtuman järjestämiseksi, mutta sen tarkempi suunnittelu jätettiin hallituksen tehtäväksi. Muutoin edetään Karjalan Liiton 70-juhlavuoden teeman mukaisesti.


Puheenjohtaja vaihtuu

Puheenjohtaja Seija Veikkolainen on ilmoittanut, ettei hän ole enää käytettävissä piirin puheenjohtajan tehtävään. Syyskokous valitsi yksimielisesti uudeksi puheenjohtajaksi Ahti Pyörnilän Oulun Karjalaseurasta. Sekä nykyisen että uuden puheenjohtajan juuret löytyvät Suistamolta. Eläkkeelle Pyörnilä siirtyi Oulun yliopiston eläinfysiologian lehtorin virasta ja on toiminut mm. Pohjois-Pohjanmaan Luonnonsuojelupiirin ja Suomi-Unkari-seuran toiminnassa sekä kuorotoiminnassa. Hänellä on myös muita luottamustehtäviä. Kuvassa Seija Veikkolainen ojentaa uudelle puheenjohtajalle Karjalan Liiton sydänkynttilän ja toivottaa onnea uuteen tehtävään.

Varapuheenjohtajana jatkaa edelleen Lauri Utunen Vihannista.


Hallitus 2010

Ylä-Lappi, Koillis-Lappi, Lappi alue: Antti Jaakonsaari, varaj. Tarja Ylitapio
Kemin alue: Eero Knuuti, varajäsen Kyösti Karhu
Muhos, Utajärvi alue: Irja Merilä, varajäsen Aila Lankinen
Ylivieska, Vihanti alue: Leena Huhtakangas, varajäsen Mikael Levonen
Oulun alue I: Liisa Karppinen, varajäsen Leena Leskelä
Oulun alue II: Martta Rautio, varajäsen Erkki Jaatinen.
Raahe, Paavola alue: Liisa Hiltunen, varajäsen Anja Asunmaa
Kajaani-Paltamo, Sotkamo alue: Laura Jokinen, varajäsen Pirjo Heikkinen
Haapavesi, Nivala alue: Jarmo Pylkkönen, varajäsen Riitta Viitakangas

Varsinaisiksi tilintarkastajiksi valittiin edelleen Pirkko Tero ja Paavo Karjalainen sekä varalle Aune Saarela ja Kari Vasko.


Piirikierros

Kokouksen jälkeen Karjalan Liiton toiminnanjohtaja Satu Hallenberg kertoi kokousväelle ensi vuonna vietettävän Karjalan Liiton 70-juhlavuoden tapahtumista, seminaarista, kiertävästä digitaalisesta näyttelystä, joka tulee kiertoon piireille syksyllä 2010. Juhlavuoden kunniaksi ilmestyy Karjalan Liiton historia ja juhla- lehti sekä erilaista tiedotus- ja mainosmateriaalia.

Erityisen iloisia Karjalan Liitossa ollaan uusien jäsenien liittymisestä Karjalan Liittoon. Vuoden alusta on jo tullut reilusti yli 2600 uutta jäsentä. Hallenbergin viesti seuroille oli, että vaikka joka paikkaan ei uusia jäseniä saadakaan, toiminta on hyvä tehdä sellaiseksi, että se on kivaa. Karjalaisuus on tärkeää siirtää jälkipolville.

Karjalaisuus on iloa ja yhdessä oloa
-ilo ja kiinnostus karjalaisuuteen yhdistää.
-nyt kiinnostaa käsityöt ja kulttuurihistoria,
karjalan kieli, murteet ja uskonnot.
(KL:n kalvo)

Nykyiselle puheenjohtaja Seija Veikkolaiselle ojennettiin kukat ja piirin standaari. Toiminnanjohtaja Hallenberg painotti eroavalle puheenjohtajalle, että vaikka tehtävä siirtyy toisiin käsiin, toiminnasta ei saa jättäytyä syrjään. Seija Veikkolainen puolestaan kiitti huomionosoituksista ja seurojen edustajia ilahduttavasta aktiivisuudesta. Tehtävän hän jättää hyvillä mielin, mutta antaa tarvittaessa neuvoja ja ohjeita eteen tulevissa asioissa.

Nykyinen piirin puheenjohtaja sai kukat ja piirin standaarin Satu Hallenbergiltä ja Lauri Utuselta. Kokousväkeä Raahen-Hovin kokoustilassa

[Lisää kuvia]

 

Karjala ennen ja nyt –luentotilaisuus – aihe Kirvu ja Suojärvi

Paavolan Karjalaseuran järjestämä luentotilaisuus Karjalan ennen ja nyt - sanoin ja kuvin pidettiin maanantaina 19.10.2009 klo 16.00 Kunnanvirastossa Ruukissa. Tilaisuuden luennoitsijana oli Ruukin lukion eläkkeellä oleva rehtori Jouko Koivu. Koivun juuret löytyvät äidin puolelta Valkjärveltä.

Tilaisuus oli jatkoa jo aiemmin pidetyille luentotilaisuuksille, joissa aiheena on paikkakunnat Karjalassa. Tällä kertaa olivat vuorossa Kirvu ja Suojärvi. Monilla kuulijoilla on omakohtaisia kokemuksia ko. paikkakuntien elämästä ja toivat siten uutta tietoa kuulijoille. Tilaisuudet ovat olleet hyvin suosittuja ja jatkuvat Paavolan Karjalaseuran toiminnassa myös ensi vuonna.

Kuvat saa suuremmiksi klikkaamalla niitä.

Jouko Koivu esittelee Suojärveä
sanoin ja kuvin
Paavolan Karjalaseuran väkeä
seuraamassa esitystä
 

Pohjolan piirin kyykkämestaruudesta 2009 kisattiin Oulussa

Kyykkämestaruuskilpailut pidettiin lauantaina 15.8.09 Myllytullin kentällä Oulussa. Edeltäneiden päivien aurinkoinen sää muuttui hetkellisesti rankkasateeksi, ukkonen jyrähteli ja rakeitakin tuli jossain. Sään selkiämistä odotellessa vaihdettiin kuulumisia kahvikupposten ääressä. Vielä kilpailun alussa kenttä lainehti vedestä, mutta aika pian vesi painui maan sisään, eikä haitannut kisan kulkua.

Järjestelyistä vastasi Oulun Karjalaseura. Yleisöä ja kilpailijoita oli kolmisenkymmentä paikan päällä. Yleisen sarjan lisäksi pelattiin veteraanisarja. Kyykänpelaajia oli Paavolan, Oulun, Vihannin ja Ylivieskan seuroista.

Tulokset

Yleinen sarja:
1. Vihannin Karjalaseura (Esko Sämpi, Petri Vanhatalo, Keijo Perälä, Jarkko Rautionaho
2. Paavolan Karjalaseura (Eero Honkamäki, Mauri Honkamäki, Risto Honkamäki, Markku Ylikoski)
3. Oulun Karjalaseura (Ossi Kauppi, Paavo Karjalainen, Matti Partanen, Esko Salmela)

Vihanti voitti Paavolan 2 pisteellä ja Paavola voitti Oulun 24 pisteellä.

Veteraanisarja:
1. Ylivieskan Karjalaiset (Mikael Levonen, Esko Brax)
2. Oulun Karjalaseura (Liisa Heinonen, Paavo Karjalainen)

Ylivieska voitti Oulun 24 pisteellä.

Vihanti sai haltuunsa piirin kiertopalkinnon ja kyykkäkisa nähdäänkin ensi kesänä Vihannissa. Palkinnot jakoi piirin puheenjohtaja Seija Veikkolainen yhdessä kyykänvetäjän Esko Salmelan kanssa. Tulokset kirjasi ylös Eila Äijälä.

Parhaimmat onnittelut voittajajoukkueelle ja kiitokset kaikille osantotosta! Parhaat kiitokset Oulun Karjalaseuralle kyykkäkisan järjestelyistä!

Lisää kyykkäkilpailun kuvia
[
Katso tästä]

 

Karjalan matka

Oulun Karjalaseura ry. järjesti Karjalan matkan 29.6.-2.7.2009. Mukana oli kuljettajan lisäksi 26 matkustajaa Oulusta ja Kemistä. Matka taittui Tilausmatkat Oy:n bussilla, Eero Makkosen toimiessa kuljettajana. Bussi lähti Oulusta ja reitti kulki Värtsilän kautta Sortavalaan, Valamoon, Lahdenpohjaan, Käkisalmeen ja Viipuriin. Viipurista paluu suorinta tietä takaisin Ouluun.

Oheisessa muutama valokuva matkalta (kuvat Tapio Oikarinen)
[Katso tästä]


Karjalaiset kesäjuhlat Kuopiossa 12.-14.6.2009

Kuopion karjalaiset kesäjuhlat kokosivat yhteen karjalaisen kansan näyttävästi. Pohjolan piirin seurat olivat myös hyvin edustettuina kulkueessa ja muissa tapahtumissa. Juhlien piirakkakilpailuissa Matleena Haukka Vihannin Karjalaseurasta voitti 1. palkinnon nuorten 16-25 v. sarjassa ja Senja Kaiponen Oulun Karjalaseurasta tuli kolmanneksi naisten sarjassa. Onnittelumme hienoista sijoituksista!

Kuvat saa suuremmiksi klikkaamalla niitä.

Pohjolan piirin pj. Seija Veikkolainen johtaa kulkuetta pääjuhlapaikalle. Kulkueen järjestäytyminen torilla. Edessä keskellä Liisa Karppinen Oulusta, Rauha ja Hannes Viiri sekä Heikki ja Marjatta Lampela Rovaniemeltä
Kuvassa Erkki Jaatinen, piirin pj. Seija Veikkolainen, Arttu Karjalainen ja Ahti Loponen Oulusta Värikäs kulkue vihreässä luonnossa
Eduskunnan I varapj. Seppo Kääriäinen pitää juhlapuheen Pienet kansantanssijat valloittivat yleisön
Sari Kaasinen ryhmänsä kanssa toivottivat hienolla esityksellään tervetulleeksi ensi vuonna Helsinkiin Piirin ja Oulun Karjalaseuran lipunkantajat airueineen poistumassa kentältä
Nivalan Karjalaisten kulkue pj. Jarmo Pylkkösen johdolla Vihannin Karjalaseuran kulkue Lasse Utusen johdolla
Kuoro Käköset valmistautuu kulkueen lähtöön torilla, lippua kantaa Olavi Rautio Menomatkalla poikkesimme Lapinlahden asutusmuseossa, kuva puimalakahviosta
 
Piirin piirakkamestaruuskilpailun tulokset

Piirin piirakkamestaruuskilpailut pidettiin lauantaina 25.4.09 Oulussa Myllyojan seurakuntatalossa. Osanottajia oli vain Oulun ja Vihannin karjalaseuroista. Kiertopalkinnon sai haltuunsa Oulun Karjalaseura.

Tulokset:

Naisten sarja:
1. Senja Kaiponen 50 p. Oulun Karjalaseura ry.
2. Eeva Äijälä 46 p. Vihannin Karjalaseura ry.
3. Liisa Karppinen 44 p. Oulun Karjalaseura ry.

Miesten sarja:
1. Esko Salmela 32 p. Oulun Karjalaseura ry.

 

Naistensarjan palkinnot on jaettu

 
V. 2008 Toimintakilpailun ja evakkorallin palkintojenjakotilaisuus

Tilaisuus pidettiin Karjalatalolla Helsingissä 19.4.2009. Piirin puheenjohtaja Seija
Veikkolainen vastaanotti Evakkorallin 2008 kiertopalkinnon tilaisuudessa. Pohjolan piiri oli 1. sijalla yhteensä 53546 pisteellä. Siitä kiitos kaikille seurojen aktiivisille liikkujille! Rovaniemen Seudun Karjalaseura oli seurojen sarjassa 3. sijalla 14318 pisteellä. Seuran puheenjohtaja Tarja Ylitapio vastaanotti kunniakirjan.

Tilaisuudessa jaettiin myös v. 2008 toimintakilpailun palkinnot. Oulun Karjalaseura oli suurien (yli 300 jäsentä) sarjassa hienosti 2. sijalla 1917 pisteellä. Seuran
puheenjohtaja Liisa Karppinen oli vastaanottamassa kunniakirjan sijoituksesta.
 

Kuvassa vas. Pohjolan piirin pj. Seija Veikkolainen, keskellä Oulun Karjalaseuran pj. Liisa Karppinen ja oik. Rovaniemen seudun Karjalaseuran pj. Tarja Ylitapio.

 


Karjala tänään –seminaari

Karjala tänään –seminaari 28.3.09 Oulussa kokosi Aleksinkulman juhlasalin täyteen asiasta kiinnostunutta väkeä. Sekä FT Ilmari Susiluoto että Karjalan luonnontutkija Pertti Siilahti esittivät kuvin Karjalan nykytilaa ja yleisö sai tehdä kysymyksiä luennoitsijoille. Ilmari Susiluoto kertoi olleensa työvuosinaan presidentti Mauno Koiviston ja Martti Ahtisaaren poliittisena neuvonantajana. Pertti Siilahti on osallistunut yhteisiin luonnonsuojeluprojekteihin Venäjän kanssa. Kauniit Karjala- maisemat nähtiin kuvina kankaalla ja Karjalan luonto –kirjassa, jota oli myytävänä seminaarissa. Ahti Pyörnilä Oulun Karjalaseurasta johdatteli puhetta luennoitsijoiden ja yleisön välillä.

  

Kuvassa Karjalan luonnon tutkija Pertti Siilahti ja FT Ilmari Susiluoto Pertti Siilahti ja tilaisuuden juontaja Ahti Pyörnilä
Seminaariyleisöä Karjalan Kirkot -näyttely oli 21-22.3. Oulun Aleksinkulmassa.

Kuvassa kuvataiteilija Pertti Salmi ja näyttely-yleisöä.
 
Jäsenrekisterikoulutus
[
Katso tästä]
 

Lumiveistoksia Keminmaassa

Kemiin voi vuosittain mennä ihailemaan paitsi perinteistä Lumilinnaa, myöskin taidokkaita Anja ja Paavo Naukkarisen luomia lumiveistoksia.

Keminseudun Karjalaseura ry. vietti Talvisodan päättymisen muistopäivää 13.3.2009 Keminmaan Luikolla. Tänä vuonna teemana oli Sortavalan laulujuhlat. Tilaisuudessa paljastettiin Naukkarisen lumiveistos Sortavalan laululava ja runonlaulaja Petri Shemeikan lumiveistospatsas, joka oli aivan esikuvansa näköinen. Yleisöä oli paikalla n. 30 henkeä.

Paavo Naukkarinen ja Anja vaimo ovat jo neljänä perättäisenä vuonna v. 2006 lähtien rakentaneet näyttäviä lumiveistoksia kaikkien ihailtavaksi. Ensimmäinen oli Viipurin linna, seuraavana vuonna teemana oli Jaakkiman kirkon rauniot, viime vuonna 2008 syntyi Käkisalmen linna ja tänä vuonna siis Sortavalan laululava ja runonlaulaja Petri Shemeikan patsas.

Veistoksia luotaessa Naukkariset käyttävät 30x40x25 cm kokoisia laatikoita, jotka täytetään hyvin tiivisti lumella, vettä ei käytetä ollenkaan. Sortavalan laululavaan käytettiin 250 lumilaatikkoa, vastaavasti Jaakkiman kirkon raunioihin 550 laatikkoa. Laululavan rakentamisen Naukkariset aloittivat 13.2. ja aikaa vierähti n. kuukausi. Kädentaitoja voi harjoittaa monella tapaa ja nämä lumiveistokset ovat todella upeita lajissaan.

  

Runonlaulaja Petri Shemeikan patsas. Vasemmalla kuvassa Jouko Honkanen on samaa Shemeikan sukua. Oikealla kuvassa mm. Anja Naukkarinen. Valokuvat Tarja Ylitapio.
 

 

Talviulkoilutapahtuma Ylitorniolla --> Tapahtuma on peruuntunut.
 

 

Piirakkakurssit Oulussa
[
Katso tästä]

 

Vuosi 2008

Talvisodan syttymisen muistopäivä Rovaniemellä
[
Katso tästä]

Talvisodan syttymisen muistotilaisuus 30.11.2008
[
Katso tästä]

Seija Veikkolainen jatkaa piirin puheenjohtajana + syyskokous
[
Katso tästä]

Asutustoiminnan valokuvanäyttely Vihannin Ukonkantissa
[
Katso tästä]

Pohjolan piirin kyykkämestaruudesta 2008 kisattiin Paavolassa
[
Katso tästä]

Karjalaiset kesäjuhlat Tampereella 13-15.6.2008
[
Katso tästä]

Pohjolan Piiri 60 vuotta
[Katso tästä]

Piirin standaari
[
Katso tästä]

Kevätkokouksen kuulumisia
[
Katso tästä]

Päivitetty: 25.5.2008
Piirin piirakkamestaruuskilpailut lauantaina 12.4. Rovaniemellä - Tulokset
[Katso tästä]

Päivitetty: 25.5.2008
Piirin pilkkimestaruuskilpailut lauantaina 5.4. Oulussa - Tulokset

[
Katso tästä]

Lapin karjalaisten retki Pyhätunturilla
[
Katso tästä]

Evakkopäivä Keminmaassa
[
Katso tästä]

Vuosi 2007

Ansiomerkkien jakotilaisuus Oulussa
[Katso tästä]

Silmänilo-tapahtuma Kemimaassa
[
Katso tästä]

Tarinakahvila ja syyskokous pidettiin Kemissä 14.10.
[Katso tästä]

Kesäjuhlien talkoolaisten palautetilaisuus
[Katso tästä]

Piirin kyykkämestaruuskilpailujen tulokset
[Katso tästä]

Karjalan Liiton Karjalaiset kesäjuhlat
Oulussa 15.-17.6.2007

[Katso tästä]

Karjalaiset kesäjuhlat pidettiin Oulussa
[Katso tästä]

Tuoreeks, terveeks
[Katso tästä]

Pohjolan piirin kevätkokous Revonlahdella
[
Katso tästä]

Kuoro Käköset Veikko Pällisen muistokonsertissa Kostamuksessa
[
Katso tästä]
 

Vuosi 2006

Pohjolan piirin toiminnansuunnittelutilaisuus ja syyskokous Nivalassa
[
Katso tästä]

Karjalaiset Kesäjuhlat Haminassa 16-18.6.2006
[
Katso tästä]

Pohjolan piirin Kyykkämestaruuskilpailut Vihannissa
[
Katso tästä]

Oulun päivien kyykkäottelu
[
Katso tästä]

Rovaniemen seudun Karjalaseura ry. 60 vuotta
[
Katso tästä]

Pohjolan piirin Piirakkamestaruuskilpailut
[
Katso tästä]

Pohjolan piirin pilkkimestaruuskilpailujen tulokset Utajärvellä 1.4.2006
[
Katso tästä]

Pohjolan piirin matka Viipuriin ja Karjalan Liiton hengellisille päiville Imatralle 10-12.3.2006
[
Katso tästä]

 

Vuosi 2005

Vuoden 2005 alkupuolen merkittävin tapahtuma oli Karjalan Liiton
Hengellisten päivien järjestelytehtävät. Päivät olivat 12-13.3.2005
Oulussa.

Päivien järjestelyt hoidettiin yhdessä Oulun Karjalaseuran kanssa.
Päivät onnistuivat hyvin ja yleisö osallistui kiitettävästi kummankin
juhlapäivän tapahtumiin.

Karjalan Liiton edustajat kiittävät
järjestävän piirin ja seuran edustajia juhlasta

Itkuvirsien luennoistsija Eila
Stepanova ja arkkipiispa Leo

 

Karjalaisille kesäjuhlille Lahdessa 17-19.6.2005 osallistuttiin useasta seurasta. Busseilla lähdettiin juhlille Oulusta ja Kemistä.Käköset Sibelius-talon edessä
ennen kuorokavalkadin alkua

Pääjuhlan ohjelmaa; lasten tanhuesitysSivun alkuun